Voordelig lenen is voor iedereen weer anders. Wat voor de één voordelig is, is voor de ander aan de prijzige kant. Het is dan ook verstandig om een lening uit te zoeken die aansluit bij jouw persoonlijke situatie. Door jouw persoonlijke situatie onder de loep te nemen, is de kans groot dat je een lening vindt met de mogelijkheden, voorwaarden en maandlasten die het beste bij jou passen.

Voordelig lenen afhankelijk van jouw situatie

Wanneer je een lening afsluit, wordt er gekeken naar je leeftijd, inkomen, woonlasten en je leenverleden. Op basis van deze aspecten wordt bepaald hoeveel je kunt lenen en hoeveel rente je dient te betalen over de lening. Hoe jij het meest voordelig kunt lenen hangt dus echt af van jouw eigen situatie. Wat moet je doen om verantwoord een lening af te sluiten?
BEPAAL OF GELD LENEN ECHT NOODZAKELIJK EN VERSTANDIG IS

In iedere reclame op de televisie of op de radio hoor je het voorbijkomen: geld lenen kost geld! Bedenk dus goed van tevoren of er geen andere mogelijkheden zijn om aan geld te komen.

VERDIEP JE IN DE VOORWAARDEN

Het lijkt makkelijk, even snel een lening afsluiten en je hebt ineens een groot bedrag op je rekening. Het klinkt misschien als een aantrekkelijk plan, maar bedenk je wel dat er voorwaarden kleven aan het afsluiten van een lening. Lees dus heel goed de voorwaarden door, vooral ook de ‘kleine’ lettertjes voordat je besluit de lening af te sluiten. Zo is het bij sommige kredietverstrekkers niet mogelijk om boetevrij extra af te lossen. Dit houdt dus in dat je moet betalen wanneer je tussentijds extra wilt aflossen. Dit soort informatie kun je vinden in de voorwaarden, het is dus handig als je hier vooraf van op de hoogte bent.

HOUDT DE RENTE IN DE GATEN GEDURENDE DE LOOPTIJD

De hoogte van de rente kan veranderen tijdens de looptijd van jouw lening. Zo kan het zijn dat je destijds een lening hebt afgesloten tegen een hoge rente, maar dat de rente inmiddels is gedaald. Daarnaast, als er iets verandert in jouw persoonlijke situatie kan de rente veranderen. Ga je bijvoorbeeld meer verdienen? Dan kom je in aanmerking voor een lagere rente. Wil je voordelig lenen en blijven lenen, dan kun je ervoor kiezen om jouw lening af te sluiten.

VASTE OF VARIABELE RENTE, WELKE LEENVORM?

Waarvoor kun je het beste kiezen? Een rente die vanaf het begin vaststaat of een rente die varieert tijdens de looptijd? Een variabele rente kan zowel in je voordeel als in je nadeel werken. Bij een doorlopend krediet is er sprake van een rente die varieert. Ook heb je bij doorlopend krediet de mogelijkheid om de lening tussentijds boetevrij te kunnen aflossen. Bij een persoonlijke lening heb je meer zekerheid, de rente en looptijd staan namelijk vast. Dit kan dan wel weer in je nadeel werken wanneer de rente gedaald is en je dus nog steeds hetzelfde rentepercentage betaalt. Denk dus goed na welke leenvorm het beste past bij jouw wensen en persoonlijke situatie.

Persoonlijke lening

Bij een persoonlijke lening staan het te lenen bedrag, de looptijd en de rente vast. Je weet dus van te voren precies waar je aan toe bent. Deze leenvorm is het meest ideaal als je een specifiek leendoel hebt en weet hoeveel geld je precies nodig hebt. Het bedrag ontvang je in één keer op je rekening. Je kunt een persoonlijke lening afsluiten wanneer je een bedrag tussen de €2.500 en €75.000 nodig hebt. Het maximaal te lenen bedrag hangt volledig af van jouw persoonlijke situatie. Hierdoor kan het zijn dat het bedrag dat jij wilt lenen, niet mogelijk is.

Doorlopend krediet

Een doorlopend krediet is een flexibele leenvorm. Dit wil zeggen dat het te lenen bedrag, de looptijd en de rente niet vaststaan. Je spreekt met de kredietaanbieder een kredietlimiet af, tot dit bedrag mag je opnemen. Je hoeft dus niet in één keer het bedrag op te nemen, je kunt steeds een bedrag opnemen net zo lang tot je het kredietlimiet bereikt hebt. Tussendoor kun je het opgenomen bedrag weer aflossen en opnieuw opnemen. Op die manier weet je dus niet van te voren hoeveel je uiteindelijk leent, maar heb je wel de mogelijkheid om extra geld achter de hand te houden.

Leen nooit meer dan je nodig hebt

Het klinkt aantrekkelijk, in een keer zo’n groot bedrag op je rekening. Bedenk wel dat dit bedrag weer helemaal terugbetaald dient te worden, inclusief rente. Leen daarom nooit meer dan nodig. Probeer desnoods ook een deel te sparen, zodat je kunt besparen op het te lenen bedrag.
Voordelig lenen

Los andere leningen eerst af

Heb je al een lening lopen? Dan is het verstandig om deze eerst helemaal af te lossen voordat je een nieuwe afsluit. Is dit niet mogelijk? Houdt er dan rekening mee dat je waarschijnlijk minder kunt lenen. Dit wordt bepaald door Bureau Krediet Registratie (BKR). Zij bepalen of en zo ja, hoeveel je kunt lenen. Je wordt altijd geregistreerd bij BKR wanneer je een lening afsluit, dit wordt een positieve registratie genoemd. Wanneer je meerdere leningen tegelijk hebt lopen, loop je de kans dat je later in de problemen komt. Wanneer je de leningen niet meer kunt aflossen, dan kun je een negatieve BKR-registratie krijgen. Het wordt dan helemaal moeilijk om een lening af te sluiten. Denk dus goed na of het verstandig is en probeer andere leningen zo veel mogelijk eerst af te lossen.

Kredietverstrekkers.com helpt je op weg

Hoe jij voordelig kunt lenen, hangt af van jouw persoonlijke situatie. Op Kredietverstrekkers.com lees je alles over de soorten leningen. Krijg je antwoord op de vraag ‘Hoeveel kan ik lenen?’ en helpen wij jou op weg naar een verantwoorde lening.
Facebook Reacties

Gerelateerde berichten

21 DECEMBER 2018

Lening verhogen

Heb je een lopende lening maar wil je gedurende de looptijd je lening...

25 APRIL 2018

Een persoonlijke lening...

<span style="font-weight: 400;">Heb jij in het verleden een persoonlijke...

20 APRIL 2018

5000 euro lenen? Slim lenen...

Misschien heb je al eens gelezen over het afsluiten van een lening. Wanneer...

Share This