Een persoonlijke lening afsluiten: de do’s & don'ts

Wanneer je extra geld nodig hebt voor bijvoorbeeld een dure aankoop, operatie of een verbouwing, is een persoonlijke lening afsluiten een goede oplossing. In dit artikel vertellen we je graag iets meer over een persoonlijke lening en waar je op moet letten voordat je deze gaat afsluiten.

Persoonlijke lening afsluiten

Wat is een persoonlijke lening?

Een persoonlijke lening is een lening waarvan de rente, het maandbedrag en de looptijd vast staan. Je sluit deze lening af bij een kredietverstrekker en maakt afspraken over het te lenen bedrag, de looptermijn, het bedrag dat je per maand terugbetaald en de rente die je betaalt. Je sluit de lening af voor een specifiek doel. Zo kun je lenen voor studie, de aanschaf van een dure aankoop of bijvoorbeeld de verbouwing van je huis. Wanneer je een persoonlijke lening afsluit en je aanvraag wordt goedgekeurd, dan ontvang je het geleende bedrag in één keer op je rekening. De lening los je vervolgens maandelijks af, het maandbedrag bestaat voor een deel uit aflossing en een deel uit rente.
LOOPTIJD

Een persoonlijke lening afsluiten brengt een aantal voorwaarden met zich mee, zoals de looptijd waarin de lening moet worden afgelost. De looptijd bepaalt hoe lang je bezig bent met het aflossen van de lening. Hierover maak je afspraken met de kredietverstrekker voordat je een lening afsluit. De minimale looptijd is 6 maanden en maximaal 120 maanden. De lening moet uiterlijk voor het bereiken van de leeftijd van 75 jaar afgelost zijn.

RENTE EN AFLOSSING

Bij een persoonlijke lening staat de rente en het bedrag dat je maandelijks aflost vast. Dit geeft een hoop zekerheid, want hierdoor weet je precies wat je elke maand kwijt bent aan de aflossing van de lening en hoe lang je bezig bent met aflossen.

De rentetarieven verschillen nogal tussen de verschillende kredietverstrekkers. Wanneer je een persoonlijke lening wilt afsluiten, is het dan ook verstandig om de rentepercentages van kredietverstrekkers met elkaar te vergelijken. Waarom zou je een lening ergens afsluiten met een bepaald rentepercentage, terwijl je bij een andere kredietverstrekker minder rente hoeft te betalen? Het kan je al snel een hoop geld schelen wanneer je kiest voor een lening met het laagste rentepercentage.

Kredietverstrekkers

Er zijn diverse kredietverstrekkers die allemaal hun eigen diensten op het gebied van leningen aanbieden. Het is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie welke kredietaanbieder het beste bij je past. Zo zijn er kredietaanbieders die gespecialiseerd zijn in autokredieten, flitskredieten, verbouwingen en ga zo maar door. De overheid beschermt de consumenten als het op kredieten aankomt. Als gevolg hiervan kun je de verschillende aanbieders met elkaar vergelijken en moeten zij je voldoende informatie aanschaffen over hun diensten. Heb je spijt van het afsluiten van een lening? Dan kun je het contract binnen 14 dagen ontbinden.

Waarvoor een persoonlijke lening afsluiten?

  • Aanschaf auto, boot of caravan
  • Medische ingreep
  • Opleiding
  • Restschuld
  • Vakantie
  • Verbouwing

Let op de voorwaarden

Staar je niet blind op de rentetarieven, neem ook zeker een kijkje naar de overige voorwaarden die een kredietverstrekker hanteert. Wil je gedurende je looptijd eerder aflossen of de lening oversluiten? Dan kun je bij sommige aanbieders te maken krijgen met een boete. Wil je dit voorkomen? Dan is het verstandig om je tijdens het keuzeproces goed in te lezen over de voorwaarden die gelden.

BKR-notering?

Een BKR-notering kan een negatieve invloed hebben op een persoonlijke lening afsluiten. Wanneer je een lening afsluit is de kredietverstrekker verplicht om dit door te geven bij Bureau Krediet Registratie. BKR kijkt vervolgens of het verantwoord is om de lening te verstrekken, dit doen ze door een financiële toetsing. Er wordt gekeken hoe je er financieel voor staat. Op basis van de uitkomst bepaalt de kredietverstrekker of je de lening wel of niet kunt afsluiten. Ben je al in bezit van een BKR-notering? Dan kan dit consequenties hebben voor het afsluiten van de lening. Wanneer je door bijvoorbeeld te laat betalen in het verleden een negatieve notering op je naam hebt staan, dan kun je geen lening meer afsluiten. Heb je een positieve notering, dan kun je wel een lening afsluiten, maar dan heb je kans dat je maar tot een bepaald bedrag kunt lenen.
Persoonlijke lening afsluiten

Minileningen

Wanneer je een bedrag tussen de €2.500 of €75.000 wilt lenen kun je een persoonlijke lening afsluiten. Maar soms krijg je te maken met een situatie waarin je snel even een bepaald klein bedrag nodig hebt. Dit soort leningen noemen we minileningen, ofwel flitskredieten. Bij dit soort kredietverstrekkers kun je een klein bedrag lenen, tot 1500 euro, met een korte looptijd (maximaal 2 maanden). Dit is handig voor als je tijdelijk zonder geld zit; je salaris wordt bijvoorbeeld later gestort of je hebt een eenmalige onverwachte uitgave die je op dat moment even niet kunt financieren, maar later wel.
Share This