Soms heb je extra geld nodig. Dat kan om uiteenlopende redenen zijn.

Gelukkig zijn er mogelijkheden om geld te lenen. Dit doe je bij een leningverstrekker. Dit kan bij je bank maar dat duurt meestal wat langer. Gelukkig zijn er ook online leningverstrekkers.

Zoveel redenen om extra geld nodig te hebben

Zoals gezegd zijn er verschillende redenen om extra geld te lenen. Zo kun je geld nodig hebben om je studie te bekostigen. Bijvoorbeeld als je geen recht meer hebt op studiefinanciering of deze niet toereikend is. Of om een auto of andere duurzame goed aan te schaffen. Maar je kunt ook een lening afsluiten om je huis te verbouwen. Financiële tegenslagen, rekeningen die zich opstapelen, de wasmachine die kapot gaat, de hond die naar de dierenarts moet. Er zijn ontzettend veel redenen waarom je extra geld nodig hebt. Herken jij je in een van deze redenen? Lees dan snel verder!

Waar kun je zoal geld lenen?

Zoals gezegd zijn er verschillende manieren om aan extra geld te komen. Sparen of extra werken is vaak niet mogelijk en bij anderen aankloppen vindt bijna niemand prettig. Gelukkig zijn er instanties waar je geld kunt lenen. Dit zijn leningverstrekkers. Wanneer je geld leent, betaal je rente over het bedrag dat je leent. Met een lage rente is het dus voordelig om geld te lenen. Je kunt naar een bank gaan voor een lening maar dat duurt vaak langer. Ook is het bedrag dat je kunt lenen vaak minder hoog. Je kunt daarom ook online naar de mogelijkheden kijken. Bij verschillende leningverstrekkers kun je online een lening aanvragen of berekenen hoeveel je kunt lenen. Daarnaast zijn er vergelijkingssites waarop je leningen met elkaar kunt vergelijken. Let er op dat het niet alleen gaat om hoeveel je kunt lenen maar ook om een lage rente. Let ook op extra kosten zoals afsluitkosten of administratiekosten.

De verschillen tussen een persoonlijke lening en een doorlopend krediet

Wanneer je informatie gaat zoeken over leningen, kom je verschillende termen tegen. Een daarvan is het consumptief krediet, ook wel consumentenkrediet genoemd. Dit is een leenvorm voor de aanschaf van goederen met een beperkte houdbaarheid zoals auto’s, bruin- en witgoed, vakanties etcetera voor particulieren. Onder het consumptief krediet vallen de persoonlijke lening en het doorlopend krediet maar ook koop op afbetaling, rood staan op je betaalrekening en huurkoop. Bij deze leningen is een onderpand niet nodig. Dit is wel het geval bij een hypotheek, waarbij het huis als onderpand dient voor de bank.
Maar wat zijn nu de verschillen tussen een persoonlijke lening en een doorlopend krediet? Het verschil zit vooral in de manier waarop je gebruik wilt maken van extra geld. Heb je heel duidelijk hoeveel je wilt lenen en waarvoor? Dan kun je het beste kiezen voor een persoonlijke lening. Je legt dan vast hoeveel je leent en tegen welk rentepercentage. Ook de looptijd van de lening wordt vastgelegd. Dit is de termijn waarbinnen de lening wordt afgelost. Je lost maandelijks een vooraf vastgelegd bedrag af. Hoe langer de looptijd, hoe lager de bedragen zijn die je aflost. Het te lenen bedrag wordt dan wel langzaam minder waardoor je relatief veel rente betaalt. Een lange aflostermijn is dus duurder dan een korte maar in sommige gevallen wel het meest reëel.
Een doorlopend krediet werkt eigenlijk net als rood staan bij de bank. Je krijgt de beschikking over krediet met een bestedingslimiet. Daarbinnen heb je veel flexibiliteit en je kunt opnemen en aflossen zoals het jou uitkomt. Als je nog niet precies weet hoeveel geld je nodig hebt, is deze vorm van krediet een handige oplossing. De rente is bij deze vorm van lenen variabel. Hierdoor weet je vooraf niet wat de kosten zijn om te lenen.

Welke variant voor jou het meest geschikt is, is dus afhankelijk van jouw bestedingsdoel. Bij sommige verstrekkers zoals kredietspotter.nl kun je zowel een persoonlijke lening als een doorlopend krediet aanvragen.

Leningverstrekker 3

De BKR registratie

Wanneer je een lening afsluit, wordt dit geregistreerd. BKR staat voor Bureau Krediet Registratie. De leningverstrekker kan in dit systeem zien of het nog verantwoord is om een lening aan jou te verstrekken. Registratie is niet altijd negatief. Als jij eerder een lening hebt gehad en altijd netjes je rekeningen hebt betaald en je lening hebt afgelost, dan is dat ook zichtbaar. Dit is dan eigenlijk een bewijs van goed gedrag en dus een positieve registratie.

Het wordt een ander verhaal wanneer je een negatieve registratie hebt. Heb je in het verleden betaalachterstanden gehad of je rekeningen niet betaald, dan wordt je positieve registratie omgezet in een negatieve registratie. Er wordt een bepaalde code toegekend, variërend van een betalingsachterstand tot grote schulden waarbij de leningverstrekkers geen contact meer met je kunnen krijgen. Als je een negatieve registratie hebt, kan het in de meeste gevallen lastig zijn om een nieuwe lening af te sluiten. De leningverstrekker zal altijd bij het BKR toetsen of het verantwoord is om een lening aan jou te verstrekken.

Na beoordeling van je aanvraag

Bij een positieve beoordeling van je aanvraag en BKR toetsing zijn er nog een aantal documenten die opgestuurd moeten worden naar de leningverstrekker. Hierbij kun je denken aan:

Hoe snel je over extra geld kunt beschikken is dus ook gedeeltelijk afhankelijk van hoe snel jij de benodigde documenten opstuurt naar de leningverstrekker. Gelukkig kan bijna alles digitaal worden doorgestuurd. Als alles in orde is, wordt het geld direct op je rekening bijgeschreven. Tussen aanvraag en bijschrijving hoeft niet meer dan enkele werkdagen te zitten. Zo kun je snel gebruik maken van extra geld.

Als kredietbemiddelaar geven we jou graag allerlei informatie over leningen. Ook vind je hier diverse aanbieders van verschillende kredietvormen. Lees gerust verder en laat je informeren over de mogelijkheden. Klik op de advertenties en bereken hoeveel jij kunt lenen en vraag direct een lening of krediet aan. Je kunt binnen enkele werkdagen al over extra geld beschikken om te doen wat jij wilt.

Documenten zoals

  • Kopie van je legitimatiebewijs
  • Loonstrook
  • Een kopie van je bankafschrift
  • Afschriften van eventuele andere leningen die afgelost moeten worden
  • De ondertekende leningovereenkomst
Facebook Reacties

Gerelateerde berichten

21 DECEMBER 2018

Lening verhogen

Heb je een lopende lening maar wil je gedurende de looptijd je lening...

25 APRIL 2018

Een persoonlijke lening...

<span style="font-weight: 400;">Heb jij in het verleden een persoonlijke...

20 APRIL 2018

5000 euro lenen? Slim lenen...

Misschien heb je al eens gelezen over het afsluiten van een lening. Wanneer...

Laat een reactie achter

Share This