Heb je een lopende lening maar wil je gedurende de looptijd je lening verhogen om extra bestedingsruimte te creëren? Kredietverstrekkers.com vertelt je graag meer over de mogelijkheden.

Het verhogen van een persoonlijke lening

Of je wel of niet je lening kunt verhogen is allereerst afhankelijk van het type lening. Heb je op dit moment een persoonlijke lening dan is het niet mogelijk om deze te verhogen. Je hebt bij aanvang van de lening afspraken gemaakt over het te lenen bedrag, de looptijd en de rente. Deze overeenkomst kan niet worden opengebroken om je lening te verhogen.

Het afsluiten van een nieuwe lening

Wel zijn er andere mogelijkheden om toch meer geld te lenen zoals het afsluiten van een nieuwe lening. Of het mogelijk is om een nieuwe af te sluiten is afhankelijk van een aantal factoren.
Je huidige lening is geregistreerd bij Bureau Krediet Registratie. Dit is in Nederland wettelijk verplicht door de AFM (Autoriteit Financiële Markten). Een nieuwe kredietverstrekker zal jouw lening aanvraag toetsen bij het BKR. Heb je problemen gehad met het betalen van jouw lening en heb je betalingsachterstanden (gehad)? Dan bestaat de kans dat je een negatieve BKR notering hebt. In dat geval is een nieuwe lening een groot risico voor een nieuwe kredietverstrekker. Met nog meer schulden is de kans alleen maar kleiner dat je deze lening kunt aflossen. Heb je altijd netjes afgelost dan is jouw BKR notering positief en eigenlijk een bewijs van goed gedrag. Daarnaast zal de leningverstrekker bekijken of het verantwoord is om jouw een nieuwe lening te verstrekken terwijl je oude nog niet is afgelost.
Natuurlijk is ook jouw inkomen belangrijk, evenals het inkomen van je partner als je samenwoont of getrouwd bent. Naast de hoogte van je inkomen wordt ook gekeken naar de stabiliteit van dit inkomen. Heb je een vast contract? Dan is het risico voor de verstrekker lager dan wanneer je een tijdelijk contract hebt. Zeker als je allebei een vast inkomen hebt, kun je meer lenen. Je bent namelijk allebei verantwoordelijk voor het aflossen van de lening dus twee salarissen zorgt voor meer stabiliteit en zekerheid. Naast je inkomen zijn ook je woonlasten van belang. Bij een aanvraag dien je dan naast een kopie van je salarisspecificatie ook een kopie van een rekeningafschrift op te sturen met daarop duidelijk vermeld wat je aan kale huur of hypotheek betaalt.
Niet onbelangrijk wanneer je extra geld wilt lenen terwijl je al een lening hebt, is het restant van je lening. Hoeveel van het totaal moet je nog aflossen? Dit is ook belangrijk voor de hoogte van het bedrag dat je kunt lenen.

Het verhogen van een doorlopend krediet

Heb je een doorlopend krediet dat je al volledig hebt benut? Dan kun je contact opnemen met je kredietverstrekker om jouw limiet te verhogen. Je kunt je wel afvragen of dit zinvol is voor jouw situatie. Heb je nog behoefte aan de flexibiliteit van een doorlopend krediet of heb je nu een vast bedrag nodig? Een doorlopend krediet heeft een variabele rente die doorgaans iets hoger ligt dan de rente van een persoonlijke lening. Je kunt ook een nieuwe lening afsluiten die dan naast je huidige lening loopt. Hiervoor geldt hetzelfde als eerder in dit artikel is beschreven.
Lening verhogen

Het oversluiten van je lening

Een andere mogelijkheid is je doorlopend krediet of persoonlijke lening oversluiten en dan een hoger bedrag te lenen. Je kunt dan kiezen voor een doorlopend krediet of een persoonlijke lening. In hoeverre dit ook de voordeligste optie is, is afhankelijk van verschillende factoren. Bij vroegtijdig aflossen van een persoonlijke lening moet je doorgaans een vergoeding betalen voor de inkomsten uit rente die de kredietmaatschappij misloopt. De hoogte van deze boete is afhankelijk van de resterende looptijd van je lening. Het beste kun je eerst uitrekenen of een nieuwe lening voordeliger is doordat de rente lager is. In je berekening moet je ook rekening houden met de boete voor vroegtijdig aflossen. Als je een doorlopend krediet hebt, kun je deze zonder problemen aflossen. Je hoeft dan geen boete te betalen.

Kosteloos en vrijblijvend adviesgesprek

Vind je het lastig om te berekenen of het voor jou voordelig is om jouw lening over te sluiten in plaats van je lening te verhogen? Dan kun je bij sommige kredietverstrekkers zoals geldshop.nl ook gebruik maken van de mogelijkheid voor een kosteloos adviesgesprek. Je wordt dan gebeld door een financieel adviseur waarmee je niet alleen jouw wensen bespreekt maar ook je financiële situatie. Zo kan de adviseur zich een goed beeld vormen en jouw wensen in kaart brengen. Ook worden er berekeningen gemaakt om te bekijken wat in jouw situatie de meest voordelige optie is. Er wordt gekeken wat voor jou de beste keuze is: een persoonlijke lening of juist de flexibiliteit van een doorlopend krediet. Aan de hand van dit financiële plaatje wordt een offerte op maat opgesteld. Je sluit de lening pas af op het moment dat je jouw handtekening plaatst. Het adviesgesprek is dus niet alleen kosteloos maar ook vrijblijvend.
Lening verhogen

Geld lenen kost geld

Hou er wel rekening mee dat in elk van deze situaties, of je nu kiest voor je lening verhogen, een nieuwe lening of je lening oversluiten, je maandlasten omhoog gaan. Extra geld lenen, op welke manier dan ook, betekent dat je ook weer meer moet aflossen, inclusief rente. Misschien is de rente op je huidige lening een stuk hoger dan de huidige rente waardoor het voordelig is om je lening over te sluiten. In dat geval kun je hiervan profiteren en zullen je maandlasten minder fors stijgen dan wanneer je een nieuwe lening afsluit.
Facebook Reacties

Gerelateerde berichten

25 APRIL 2018

Een persoonlijke lening...

<span style="font-weight: 400;">Heb jij in het verleden een persoonlijke...

20 APRIL 2018

5000 euro lenen? Slim lenen...

Misschien heb je al eens gelezen over het afsluiten van een lening. Wanneer...

14 APRIL 2018

Snel geld lenen zonder...

Er zijn verschillende aanbieders waar je snel geld kunt lenen zonder...

Share This