Een lening aanvragen

Om aan extra geld te komen, kun je geld lenen. Dat is bij iedereen wel bekend. Maar hoe werkt lenen nu eigenlijk? Waarvoor kun je geld lenen, wat zijn de kosten en welke soorten leningen zijn er zoal? En waar kun je een lening aanvragen en wat heb je daar dan voor nodig? Kredietverstrekkers.com beantwoordt al deze vragen. Lees vooral verder zodat je helemaal op de hoogte bent van alle ins & outs over lenen!
Lening aanvragen

Waarom een lening aanvragen?

Er zijn veel verschillende redenen op te noemen waarom je geld zou willen lenen. Een hypotheek om je huis te financieren, een lening bij DUO om je studie te bekostigen. Er zijn dus heel veel redenen om een lening aan te vragen. Wat jouw reden ook is, er is vrijwel altijd wel een lening mogelijk die hierbij past.

Maar ook kun je lenen voor bijvoorbeeld:

 • Een verbouwing

 • Een nieuwe keuken of badkamer

 • Ter overbrugging

 • Om een oude lening over te sluiten

 • Voor een reis of vakantie

 • Voor je studie als een lening bij DUO niet toereikend is

 • Om een medische ingreep te bekostigen die niet vergoed wordt

 • Voor de aanschaf van een auto, caravan, computer etc

 • Voor extra bestedingsruimte

Er zijn dus heel veel redenen om een lening aan te vragen. Wat jouw reden ook is, er is vrijwel altijd wel een lening mogelijk die hierbij past.

Welke leenvormen zijn er?

Eerder spraken we al over een hypotheek en een lening bij DUO. Daarnaast zijn er andere manieren om aan extra geld te komen, zoals:
 • Geld lenen bij familie of vrienden

 • Rood staan bij de bank

 • Creditcard

 • Kopen op krediet bij postorderbedrijven of andere winkels

 • Koop op afbetaling (koop nu, betaal later)

 • Huurkoop

 • Lease

 • Minikrediet of flitslening

 • Doorlopend krediet

 • Persoonlijke lening

Huurkoop en lease lijken veel op elkaar. Bij allebei de leenvormen koop je een product en betaal je dit in delen af. Het verschil zit in de eigendomsoverdracht. Bij lease ben je direct eigenaar, bij huurkoop ‘huur’ je het product tot de laatste aflossing. Vanaf dat moment ben je ook juridisch eigenaar van het product.

Bij een minikrediet of flitslening kunnen kleine bedragen worden geleend zonder BKR toetsing. Hiervoor heb je wel een persoonlijke garantsteller nodig of je moet de kosten van een externe garantsteller willen dragen.

Daarnaast willen we extra aandacht besteden aan de verschillen tussen een doorlopend krediet en een persoonlijke lening. Als het gaat om geld lenen of een lening aanvragen dan wordt hier vaak één van deze leenvormen mee bedoeld.

Doorlopend krediet

Bij een doorlopend krediet heb je een maximaal leenbedrag. Hierbinnen kun je heel flexibel geld opnemen op de momenten waarop het jou goed uitkomt. Deze vorm van lenen is heel geschikt als je nog niet precies weet hoeveel geld je nodig hebt, bijvoorbeeld tijdens een verbouwing of reis. Je lost maandelijks een bedrag af bestaande uit aflossing en rente. Wat je afgelost hebt, kun je ook weer opnieuw opnemen. De rente van deze lening is variabel. Dit betekent dat de rente kan stijgen gedurende de looptijd van de lening. Je weet vooraf dus niet precies wat de kosten zijn. Je kunt deze lening aanvragen als je tussen de 21 en 59 jaar oud bent.
Lening aanvragen

Persoonlijke lening

Bij een persoonlijke lening leen je een bepaald geldbedrag tegen een vaste rente voor een bepaalde looptijd. Je weet dus precies wat je lening je gaat kosten. Tussendoor bijlenen is niet mogelijk dus deze lening is vooral geschikt wanneer je vooraf precies weet hoeveel geld je nodig hebt. Wanneer je leent voor een badkamer of om een lening over te sluiten of een autolening wilt aanvragen, is dat meestal het geval.

Waar kun je een lening aanvragen?

Er zijn verschillende aanbieders waar je terecht kunt voor een doorlopend krediet of een persoonlijke lening. Dit kan bij je eigen bank maar er zijn ook veel online aanbieders. Kredietverstrekkers.com heeft een aantal betrouwbare aanbieders geselecteerd. Je kunt hier een offerte aanvragen. Vergelijk verschillende offertes met elkaar en let hierbij niet alleen op het maximale leenbedrag maar ook op het rentepercentage, de looptijd en de mogelijkheid om boetevrij af te lossen. Bij sommige aanbieders vul je alleen je gegevens in, bij andere aanbieders kun je kiezen voor een (telefonisch) adviesgesprek waarbij jouw leenbehoefte en financiële situatie in kaart worden gebracht. In dat geval zal de aanbieder het vergelijken van de verschillende mogelijkheden van je overnemen. Je krijgt dan een aanbod van de beste lening voor jouw specifieke situatie.
Lening aanvragen

Wat heb je nodig om een lening aan te vragen

Heb je je ingelezen en wil je een lening aanvragen? Dan heb je een aantal documenten nodig. Allereerst zal de leningverstrekker de hoogte van jouw inkomen willen weten. Dit dien je te bewijzen met een recent loonstrookje. Daarnaast zijn ook jouw woonlasten belangrijk om de hoogte van je maximale lening te bepalen. Je kunt hiervoor een kopie van je rekeningafschrift opsturen. Een foto wordt niet geaccepteerd en het is ook niet toegestaan om dingen onleesbaar te maken. Daarnaast heb je een kopie van je legitimatiebewijs nodig.

Registratie bij BKR

Voordat je leningaanvraag wordt goedgekeurd, vindt er toetsing bij het Bureau Krediet Registratie, kortweg het BKR, plaats. Hier worden alle leningen geregistreerd zodat een leningverstrekker kan kijken of het verantwoord is om nog een lening aan jou te verstrekken. Daarnaast word je hier geregistreerd als je niet aan je betalingsverplichtingen voldoet. Wanneer dat het geval is, heb je een negatieve BKR registratie. Een leningverstrekker zal dan niet geneigd zijn om een nieuwe lening aan jou te verstrekken omdat het risico te groot is. Hou hier dus rekening mee als je een lening wilt aanvragen.

Als je geen negatieve BKR notering hebt en alle gevraagde documenten snel opstuurt, duurt het afsluiten van een lening slechts enkele werkdagen. Je hebt dus snel de beschikking over extra geld.

Nog even dit

Geld lenen kost geld. Geleend geld moet je binnen een bepaalde termijn terugbetalen. Bedenk dus goed of dit reëel is. Om geld te lenen, betaal je ook rente. Deze rente kan behoorlijk hoog zijn. Zorg dus dat je je goed laat informeren over de kosten en de mogelijkheden. Zo kun je een goede beslissing nemen. Laat je niet verleiden om snel een krediet af te sluiten maar verdiep je eerst in de mogelijkheden.
Share This