Soms kan het voorkomen dat je even zonder geld zit of geld tekort komt. Je salaris laat op zich wachten, je hebt onverwachte dure rekeningen die je moet betalen of er gaat een huishoudelijk apparaat stuk.

Kortom: je zou graag geld willen lenen, maar ziet het niet zitten om direct een persoonlijke lening af te sluiten. Je bent eigenlijk meer op zoek naar een kleine lening. We vertellen je in dit artikel wat de mogelijkheden zijn.

Kleine lening

Leen niet meer geld dan nodig

Wanneer je je gaat verdiepen in leningen, dan kom je al snel uit op mogelijkheden zoals een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Echter zitten er aan deze mogelijkheden bepaalde voorwaarden vast waardoor het lenen van een klein bedrag niet mogelijk is. Een persoonlijke lening sluit je bijvoorbeeld af voor een leenbedrag vanaf €2.500. Als jij een kleine lening nodig hebt met een leenbedrag van onder de €2.500 dan is dat dus eigenlijk niet mogelijk. Uiteraard zou je ervoor kunnen kiezen om dan meer te gaan lenen om alsnog een persoonlijke lening af te kunnen sluiten, maar aangezien geld lenen geld kost, is dit geen verstandige keuze. Beter is om niet meer geld te lenen dan nodig is.

Een kleine lening afsluiten, minilening

Wanneer jij een kleine lening nodig hebt en je bent in staat dit snel terug te betalen, dan zou je ervoor kunnen kiezen om een minilening af te sluiten. Je kunt bij Ferratum bijvoorbeeld een minilening afsluiten, je kunt dan een bedrag tussen de €100,- en €1.500 lenen. Afhankelijk van de hoogte van het leenbedrag heb je de mogelijkheid om deze in 15, 30, 45 of 62 dagen terug te betalen. Hoe lager het leenbedrag, hoe sneller je deze weer moet terugbetalen. De aanbieders van minileningen bekijken niet hoe je bij het BKR geregistreerd staat, dit kan een voordeel zijn wanneer je een (negatieve) registratie hebt. Wel vragen ze van jou dat je een persoonlijke garantsteller aanwijst, dit is iemand die garant kan staan voor de lening. Deze persoon moet zelf ook op de hoogte zijn van de garantstelling. Wil of kun je dit niet, dan kun je voor een externe garantsteller kiezen. Hier betaal je alleen wel extra geld voor, waardoor de lening snel op kan lopen.

Een kleine lening afsluiten, een doorlopend krediet

Ook een mogelijkheid is het afsluiten van een doorlopend krediet. Een doorlopend krediet is een flexibele leenvorm waardoor je extra geld achter de hand hebt. Je spreekt met de kredietverstrekker een kredietlimiet af, tussen de €2.500 en €75.000. Tot aan dat bedrag mag je lenen. Je hoeft niet in één keer het bedrag op te nemen, je kunt steeds een deel lenen en dan weer terugbetalen. Wanneer je minder dan €2.500 wilt lenen, dan neem je dus een doorlopend krediet met een maximaal kredietlimiet van €2.500. Je neemt vervolgens alleen het bedrag op dat je nodig hebt en betaalt alleen hier rente over. In tegenstelling tot een persoonlijke lening staan de rente, het leenbedrag en de looptijd niet vast. De rente kan dus gedurende de looptijd hoger of lager worden. De flexibiliteit van een doorlopend krediet kan een voordeel zijn, maar tegelijkertijd kan het ook nadelig uitpakken. Je kunt de afgeloste bedragen namelijk ook weer opnemen, waardoor het verleidelijk is om meer geld te lenen dan nodig. Zo kun je wellicht in de problemen raken. Ook wordt er toetsing gedaan bij het BKR om te kijken hoe jij er financieel voor staat. Zo kan de kredietverstrekker onderzoeken of het verantwoord is om jou een lening te verstrekken.

Een klein bedrag lenen? Ga naar vrienden en/of familie!

Is het te lenen bedrag nog kleiner dan €100,-? Dan kun je wellicht wel terecht bij vrienden of familie. Ook wanneer het gaat om een hoger bedrag, zou je kunnen overwegen om eerst te vragen bij vrienden of familie. Wie weet kunnen zij jou wel uit de brand helpen. Wanneer jullie goede afspraken maken en jij houdt je aan de aflossing van de kleine lening, dan hoeft dit niet te leiden tot ruzies en/of irritatie binnen de familie of vriendengroep.
Kleine lening

Voorwaarden lening afsluiten

Een lening afsluiten gaat niet zomaar. Er zijn namelijk een aantal voorwaarden die kredietverstrekkers stellen. Over het algemeen geldt:
DAT JE EEN POSITIEVE BKR-REGISTRATIE MOET HEBBEN

Een kredietverstrekker is verplicht om je aan te melden bij Bureau Krediet Registratie (BKR). Vervolgens wordt er gekeken hoe je daar geregistreerd staat. Wanneer je al een krediet of lening hebt lopen, heb je een positieve registratie. Je kunt dan in principe wel een extra lening of krediet afsluiten, maar het kan zijn dat de geldverstrekker aanvullende voorwaarden stelt. Wanneer je al een lening/krediet hebt lopen, maar je loopt achter met het terugbetalen ervan, dan kan je positieve registratie omgezet worden naar een negatieve registratie. Wanneer dit het geval is, dan is de kans dat je een nieuwe lening of krediet kunt afsluiten zeer klein. Met een negatieve BKR-registratie is het vrijwel onmogelijk om een persoonlijke lening of een doorlopend krediet af te sluiten. Heb je een negatieve BKR-registratie en wil je een kleine lening afsluiten, dan kun je het beste gaan voor een minilening.

DAT JE EEN VAST INKOMEN MOET HEBBEN

Wanneer je een lening wilt afsluiten, moet je deze ook weer terug kunnen betalen. Een vast inkomen uit arbeid of uitkering is dus van belang. Met een Wajong-uitkering, arbeidsongeschiktheidsuitkering en nabestaandenuitkering kun je in de meeste gevallen een lening afsluiten. Heb je een WW-uitkering? Dan wordt dat een stuk moeilijker.

Verder kijkt de geldverstrekker ook naar jouw leendoel, de looptijd, je leeftijd en of je in het bezit bent van een eigen woning. Hopelijk heb je zo voldoende informatie om een kleine lening af te kunnen sluiten. Wil je meer weten over lenen en de verschillende leenvormen? Neem dan zeker een kijkje verder op onze website! Een doorlopend krediet oversluiten, goedkoop lenen en lenen zonder BKR, zijn een aantal onderwerpen die we behandelen.
Facebook Reacties

Gerelateerde berichten

21 DECEMBER 2018

Lening verhogen

Heb je een lopende lening maar wil je gedurende de looptijd je lening...

25 APRIL 2018

Een persoonlijke lening...

<span style="font-weight: 400;">Heb jij in het verleden een persoonlijke...

20 APRIL 2018

5000 euro lenen? Slim lenen...

Misschien heb je al eens gelezen over het afsluiten van een lening. Wanneer...

Share This