Dat je geld kunt lenen als bedrijf is logisch. Bijvoorbeeld om startkapitaal te vergaren om met je onderneming te starten.

Maar je kunt ook geld lenen als particulier. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden. De bekendste is natuurlijk de hypotheek. Maar daarnaast zijn er nog andere manieren om geld te lenen. Kredietverstrekkers.com geeft je alle informatie die je nodig hebt om geld te lenen als particulier.

De verschillende leenvormen

Er zijn verschillende manieren om geld te lenen. Vaak is de leenvorm afhankelijk van het leendoel. Het is dan ook goed om eerst te bepalen waarom je geld wilt lenen als particulier zijnde. Wil je een huis kopen? Dan is een hypothecaire lening, met je huis als onderpand, de beste en meest voordelige keuze. Ga je studeren? Dan kun je vaak een lening afsluiten bij DUO tegen gunstige voorwaarden. Wil je een auto kopen? Dan kun je ook kiezen voor financial lease en bij bepaalde producten behoort huurkoop ook tot de mogelijkheden. Daarnaast kan het voordelig zijn om geld te lenen van een particulier zoals familie of vrienden. Rood staan op je betaalrekening of een krediet bij een webwinkel of postorderbedrijf zijn ook vormen van lenen. Daarnaast is mogelijk om geld te lenen via een doorlopend krediet, persoonlijke lening of microkrediet.

Het doel van je lening heeft vooral gevolgen voor de keuze van de leenvorm. Het gaat dan meestal om een persoonlijke lening of een doorlopend krediet.

Wat wil je doen met het extra geld uit je lening?

Mogelijke leendoelen zijn bijvoorbeeld:
 • Cosmetische ingreep die niet (geheel) vergoed wordt door je ziektekostenverzekering
 • Een verbouwing van je woning zoals zonnepanelen, uitbouw, dakkapel, badkamer of keuken
 • Het betalen van je studie wanneer een lening van DUO niet toereikend is
 • Om een financiële tegenvaller op te vangen
 • Om de tijd tussen salarissen te overbruggen
 • Voor de aanschaf van een auto, caravan, boot, computer of andere duurzame artikelen
 • Voor een vakantie of reis
 • Om een dure lening af te betalen (het zogenaamde oversluiten)
 • Extra cash
Geld lenen particulier

Vooraf weten waar je aan toe bent met een persoonlijke lening

Weet je vooraf hoeveel geld je nodig hebt? Bijvoorbeeld omdat je een auto of computer wilt kopen, een vakantie gaat boeken of al een offerte voor een keuken of badkamer hebt aangevraagd? Dan is een persoonlijke lening een goede keuze. Je leent dan het bedrag dat je nodig hebt tegen een vaste rente en je betaalt alles terug binnen een vooraf bepaalde looptijd. Bij de persoonlijke lening weet je precies waar je aan toe bent. Ook kun je exact berekenen wat de lening je gaat kosten. Als je een persoonlijke lening gebruikt om geld te lenen als particulier voor een verbouwing dan kun je in de 6 maanden na het afsluiten van de lening de rente aftrekken. Hierdoor heb je fiscaal voordeel als je bij een verbouwing kiest voor een persoonlijke lening. Een verbouwing meefinancieren in je hypotheek kan ook tot de mogelijkheden behoren. Hiervoor kun je het beste contact opnemen met je hypotheekverstrekker.

Persoonlijke lening

De voor- en nadelen van een persoonlijke lening nog even op een rij:
 • Je weet waar je aan toe bent
 • Je kunt niet bijlenen als het bedrag niet toereikend is
 • Vast rentepercentage
 • Fiscale voordelen bij gebruik voor een verbouwing
 • Je lost maandelijks een vast bedrag af

De flexibiliteit van een doorlopend krediet

Een andere mogelijkheid is het doorlopend krediet. Bij deze leenvorm heb je veel flexibiliteit waardoor het zeer geschikt is als je vooraf nog niet precies weet hoeveel je nodig hebt. Dit kan zijn bij een uitgebreide verbouwing waarbij je nog niet precies weet wat de totale kosten zijn maar je al wel facturen moet betalen. Voor een reis waarvan je nog niet precies weet waar je heen gaat en hoe lang je wegblijft. Of misschien wil je lenen voor je studie en heb je voor langere periode wat extra geld nodig. Dan biedt een doorlopend krediet een goede oplossing.
Bij deze leenvorm kun je zelf bepalen hoeveel je opneemt en wanneer, uiteraard wel met een vooraf vastgesteld maximum. Je lost maandelijks af op wat je daadwerkelijk geleend hebt en ook hier betaal je rente over. En wat je afgelost hebt, kun je ook weer opnemen. Deze vorm van geld lenen als particulier is dus heel flexibel en ideaal als je soms wat meer en soms wat minder nodig hebt. Wel moet je er rekening mee houden dat de rente variabel is. Dit houdt in dat gedurende de looptijd, de rente dus kan stijgen. Je weet vooraf dus niet wat de kosten zullen zijn.
Geld lenen particulier

Doorlopend krediet

De voor- en nadelen van een doorlopend krediet:
 • Het is flexibel dus je bepaalt zelf wat je wanneer opneemt
 • Je kunt het afgeloste bedrag weer opnieuw opnemen
 • Je betaalt alleen over wat je daadwerkelijk leent
 • Aflossen duurt langer als je steeds opnieuw geld opneemt
 • Variabele rente waardoor de lening duurder kan worden

Snel kleine bedragen lenen met een minilening

Als je een klein bedrag wilt lenen en vooral snel geld wilt hebben dan kun je ook kiezen voor een minilening of flitskrediet. Bij deze lening heb je binnen 24 uur geld op je rekening staan. Het gaat dan om kleine bedragen, tussen de 100 en de 1500 euro. Er wordt niet getoetst bij het BKR maar je hebt wel een persoonlijke garantsteller nodig. Heb je dat niet? Dan kun je kiezen voor een externe garantsteller maar hier zijn kosten aan verbonden. Deze leenvorm is ideaal wanneer je snel geld nodig hebt en dit ook snel weer terug kunt betalen. De looptijd van deze leningen is namelijk erg kort. Dus ideaal als je bijvoorbeeld tijd tussen twee salarissen wilt overbruggen.

Wil je direct geld lenen? Vraag dan eerst offertes op bij verschillende aanbieders om te vergelijken. Zo kun je op de meeste voordelige manier geld lenen als particulier. Lees je goed in over de verschillende mogelijkheden.

Flitslening

De voor- en nadelen van een flitslening zijn:
 • Snel geld op je rekening
 • Geen BKR toetsing
 • Hogere kosten bij externe garantsteller
 • Korte looptijd
 • Hoge rente
Facebook Reacties

Gerelateerde berichten

21 DECEMBER 2018

Lening verhogen

Heb je een lopende lening maar wil je gedurende de looptijd je lening...

25 APRIL 2018

Een persoonlijke lening...

<span style="font-weight: 400;">Heb jij in het verleden een persoonlijke...

20 APRIL 2018

5000 euro lenen? Slim lenen...

Misschien heb je al eens gelezen over het afsluiten van een lening. Wanneer...

Share This