Wanneer je meer geld wilt lenen dan op basis van jouw inkomsten mogelijk is, kun je geld lenen met een onderpand. In dat geval leen je geld met roerende of onroerende zaken als onderpand.

Als je de lening niet terugbetaald wordt de leningverstrekker eigenaar van het onderpand. Dit kan hij dan gebruiken om de lening alsnog af te lossen. Door het onderpand loopt de leningverstrekker minder risico waardoor hij meer geld kan uitlenen.

Er zijn verschillende manieren waarop je geld kunt lenen met een onderpand. De bekendste is de hypothecaire lening maar er zijn meer mogelijkheden. Kredietverstrekkers.com zet ze voor je op een rij.

De meest bekende manier om geld te lenen met onderpand: de hypothecaire lening

Zoals gezegds is de hypothecaire lening een van de bekendste en meer ingeburgerde manieren om geld te lenen met een onderpand, in het geval van hypotheek is dat het huis. Voor de meeste mensen is een lening met hun huis als onderpand de enige manier waarop zij een huis kunnen bekostigen. Kun je je lening niet terugbetalen, dan wordt de bank eigenaar van je huis. De hoogte van je hypotheek is dus ook afhankelijk van de waarde van je woning. De bank wil immers wel de lening kunnen aflossen bij het verkopen van jouw woning.
EFFECTEN ALS ONDERPAND

Een andere mogelijkheid is een effectenbelening. In dat geval dienen jouw effecten als onderpand van je lening. Effecten kunnen echter minder waard worden in geval van koersdalingen. Als dat gebeurt dan zal de leningverstrekker je verzoeken om het onderpand aan te vullen tot het bedrag van je lening.

BELENEN VAN LEVENSVERZEKERING

Geld lenen met onderpand kan ook door het belenen van je levensverzekering. Dit kan echter alleen als dit ook in de voorwaarden van de levensverzekering staat. Een lening met de polis van je levensverzekering als onderpand kun je alleen aanvragen bij de verzekeraar waar je levensverzekering loopt. Vaak kun je rond de 90% van de afkoopwaarde lenen.

VERPANDEN VAN KLEINE EN GROTERE GOEDEREN

Geld lenen met bijvoorbeeld een auto of juwelen als onderpand is ook mogelijk. Eigenlijk is dit geen lening maar verkoop met het recht op terugkoop. Dit wordt ook wel verpanden genoemd en dit kan bijvoorbeeld bij een pandjeshuis. Je krijgt dan direct cash geld. Waar je bij een woning nog gewoon eigenaar bent van je huis en hier ook gewoon in kunt wonen, heb je hier bij het verpanden van een auto of juwelen geen beschikking meer over.

Voordelen van geld lenen met onderpand

Geld lenen met een onderpand heeft een aantal voordelen:

Je kunt meer geld lenen. Doordat het risico lager is voor de leningverstrekker kun je meer geld lenen dan dat je zou kunnen alleen op basis van je inkomsten en woonlasten zoals het geval is bij een persoonlijke lening of doorlopend krediet zonder onderpand.

Je betaalt een lagere rente voor je lening. Misschien heb je al gezien dat de rente op een hypotheek beduidend lager is dan de rente op bijvoorbeeld een persoonlijke lening. Dit heeft te maken met de risico’s. Door het onderpand loopt de leningverstrekker minder risico waardoor de rente lager wordt. Het is dus aantrekkelijker om geld te lenen met een onderpand omdat dat goedkoper is dan zonder onderpand.

In sommige gevallen is er geen BKR registratie. Dit is het geval wanneer je jouw auto of juwelen verpand. Bij de andere mogelijkheden om geld te lenen met een onderpand wordt wel gekeken naar je BKR registratie en bovendien wordt ook je nieuwe lening hier geregistreerd.

Nadelen van geld lenen met onderpand

Natuurlijk zijn er ook een aantal nadelen aan geld lenen met onderpand. De belangrijkste zijn:

Meer geld lenen, betekent ook meer terugbetalen. Geld lenen kost geld, ook bij een lagere rente. Bedenk dus altijd of je de maandelijkse aflossing nu, maar ook in de toekomst kunt dragen. Bij een hypotheek kun je dus ook rekening houden met bijvoorbeeld de wens om later minder te gaan werken. Door vooruit te denken kun je financiële problemen in de toekomst voorkomen.

Ook al is er een onderpand, dan is het wel de bedoeling om de lening zelf af te lossen. Wanneer dat niet lukt ontstaan grote gevolgen. Als je huis verkocht moet worden omdat je jouw hypotheek niet meer kunt betalen leidt dit bijna altijd tot een persoonlijk faillissement. Je moet je huis uit en blijft waarschijnlijk ook met restschulden zitten. Ook bij het belenen van je levensverzekering kunnen de gevolgen groot zijn. Een levensverzekering biedt zekerheid aan je nabestaanden. Als dit wegvalt, hebben ze niet alleen die zekerheid niet meer maar ook nog schulden. Met alle gevolgen van dien.

Geld lenen voor een verbouwing

Leen je geld met een onderpand, denk dan goed na over de risico’s en houd rekening met de lange termijn. In sommige gevallen kun je zelf een keuze maken tussen verschillende leningen. Bijvoorbeeld bij een verbouwing.

Ga je je huis verbouwen? Dan is de kans groot dat je huis ook meer waard gaat worden. Daarom kun je in sommige gevallen een extra lening afsluiten binnen je hypotheek om dit te bekostigen. Je kunt dan extra geld lenen omdat het onderpand ook meer waard wordt. Hier zijn natuurlijk een aantal voorwaarden aan verbonden. Informeer daarom altijd even naar de mogelijkheden bij de bank waar jouw hypotheek loopt. Het voordeel van je verbouwing op deze manier te financieren is dat de extra rente die je betaalt fiscaal aftrekbaar is, daarnaast is de rente lager dan bij een persoonlijke lening waardoor je voordelig kunt lenen.

Geld lenen met onderpand
Kun je geen lening afsluiten via je hypotheek voor je verbouwing? Dan kun je ook kiezen voor een persoonlijke lening of doorlopend krediet, afhankelijk van jouw wensen en het type verbouwing. Er zijn veel aanbieders waar je verschillende leningen met elkaar kunt vergelijken. Bijvoorbeeld op Geldshop.nl. Meer informatie over geld lenen voor een verbouwing lees je hier.
Facebook Reacties

Gerelateerde berichten

21 DECEMBER 2018

Lening verhogen

Heb je een lopende lening maar wil je gedurende de looptijd je lening...

25 APRIL 2018

Een persoonlijke lening...

<span style="font-weight: 400;">Heb jij in het verleden een persoonlijke...

20 APRIL 2018

5000 euro lenen? Slim lenen...

Misschien heb je al eens gelezen over het afsluiten van een lening. Wanneer...

Share This