Je hebt het vast vaak gehoord of gezien op televisie, internet en radio: geld lenen kost geld. Een belangrijke waarschuwing waarmee je rekening moet houden wanneer je een lening afsluit.

Ben jij al voldoende op de hoogte van de extra kosten die samenhangen met lenen? Kredietverstrekkers.com legt je graag uit waar je op moet letten als je besluit een lening af te sluiten.

Kredietwaarschuwing

Je kent het zwarte poppetje met een rood eurotekentje vastgekend aan zijn been vast wel. De waarschuwing is in het leven geroepen door de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Kredietverstrekkers zijn sinds 1 april 2009 verplicht consumenten te waarschuwen over de financiële gevolgen die aan het lenen verbonden zijn. Door middel van de waarschuwende slogan ‘Let op! Geld lenen kost geld’, willen zij jouw bewustzijn verhogen over de mogelijke gevolgen van lenen. Toch blijkt dat deze kredietwaarschuwing de meeste mensen niet tegenhoudt om een lening af te sluiten. Wanneer je een lening af wilt sluiten, is het handig om je te verdiepen in de verschillende soorten leningen en de kosten die hieraan vastzitten. Kredietverstrekkers.com helpt je hier graag bij.

Tips om verantwoord te lenen

Wanneer je besluit een lening af te sluiten, bijvoorbeeld om een verbouwing te financieren, dan ga je een financiële verplichting aan voor een langere tijd. Een hoog bedrag in één keer op je rekening geeft misschien een goed gevoel, maar geeft aflossen dat gevoel ook? Nee, terugbetalen is minder, maar moet toch echt gebeuren. Wanneer jij je niet aan de verplichtingen voor aflossen houdt, kom je in nog grotere problemen. Ben jij van plan een lening af te sluiten? Denk dan zeker na over de volgende zaken:
ZET JE FINANCIËN OP EEN RIJ

De lening moet uiteindelijk in zijn geheel afgelost worden inclusief rente. Kun je de kosten hiervoor dragen? Stel dat er iets verandert in jouw inkomen, kun je dan gewoon blijven aflossen? Twijfel je of het verstandig is? Dan kun je het beter niet doen.

MAAK EEN KOSTENPLAATJE

Waarvoor heb je de lening nodig? Hoeveel geld heb je nodig om dit te kunnen bekostigen? Leen nooit meer dan nodig is, hoe aantrekkelijk het ook lijkt.

VERMIJD AANBIEDINGEN ALS ‘KOOP NU EN BETAAL LATER’

Hoe aantrekkelijk het ook klinkt, ook bij kopen op afbetaling geldt: geld lenen kost geld. Je betaalt vaak veel meer rente dan bij een gewone lening.

GA VERGELIJKEN

De markt voor kredietaanbieders is groot. Zomaar snel even ergens een lening afsluiten is dan ook niet verstandig. Zoek uit welke kredietaanbieders de laagste rente hanteren en vraag daar offertes aan. Verdiep je goed in de voorwaarden en let er ook op dat de kredietaanbieders die je benadert in het bezit zijn van een keurmerk van AFM.

WERK JEZELF NIET IN DE PROBLEMEN

Ben je nog bezig met het aflossen van een lening? Zorg er dan voor dat je deze eerst hebt afgelost voordat je een nieuwe afsluit. Anders werk je jezelf wellicht in de problemen.

Wees zeker van jouw keuze

Geld lenen kost geld, dat is duidelijk. Het is verstandig om de verschillende kredietaanbieders te vergelijken en geen overhaaste beslissingen te maken. Kredietaanbieders maken veel reclame voor hun diensten, op een manier die heel positief overkomt. Hoe mooi en perfect het ook lijkt om te gaan lenen, iedere aanbieder heeft zijn eigen voorwaarden. Er is altijd sprake van kleine lettertjes, belangrijke informatie over voorwaarden waar je graag vanaf wilt weten voordat je met een aanbieder in zee gaat. Vind je het lastig om je te verdiepen in leningen, omdat je weinig kennis hebt over financiële zaken? Dan kun je ook altijd eerst advies vragen bij een deskundige. Het is belangrijk dat je zeker bent van je keuze.
Geld lenen kost geld 1

Bescherming van consumenten

De Rijksoverheid beschermt consumenten als het gaat om geld lenen. Zo zijn kredietverstrekkers verplicht jou voldoende informatie te geven over het krediet voordat je deze afsluit. Zo moet je onder andere op de hoogte zijn over het soort lening, het leenbedrag en voorwaarden. Door de regels die de Rijksoverheid hanteert kun je makkelijk aanbiedingen van verschillende kredietverstrekkers vergelijken.

Verder:

  • Kun je een kredietovereenkomst beëindigen binnen 14 dagen nadat je deze hebt afgesloten.
  • Zijn de kosten voor vervroegd aflossen van een lening voor bepaalde tijd beperkt.
  • Lijd je schade, omdat de kredietverstrekker je te laat heeft geïnformeerd? Dan kun je de schade verhalen op de kredietverstrekker.

De maximale rente

Wanneer je een lening hebt afgesloten, betaal je hierover rente. De maximale jaarlijkse kredietvergoeding is 12%, daar bovenop komt de wettelijke rente. Dit is 2%. De maximale kredietvergoeding die een kredietverstrekker aan je mag vragen is dus 14% per jaar.  

BKR

Geld lenen kost geld en dus is het belangrijk dat je over voldoende financiële middelen bezit. Een vast en zeker inkomen zorgt ervoor dat je elke maand inkomsten hebt en de lening kunt aflossen volgens plan. Wanneer je een lening wilt afsluiten, wordt jouw aanvraag altijd getoetst bij het BKR. Bureau Krediet Registratie registreert je al wanneer je een lening af hebt gesloten, dit wordt een positieve notering genoemd. Voldoe je niet aan de betalingsverplichtingen, dan wordt dit omgezet in een negatieve BKR notering. Dit houdt in dat je in het vervolg geen leningen meer mag afsluiten, gewoonweg omdat het risico te groot is dat je de lening niet (op tijd) terugbetaald. Voordat je een lening af gaat sluiten is het verstandig om te kijken hoe je bij het BKR geregistreerd staat en wat dit eventueel voor consequenties heeft voor je kredietaanvraag. In 90% van de gevallen gaat het om positieve registraties zonder betaalachterstanden. Je kunt bij BKR je gegevens opvragen, waarna zij jouw gegevens opsturen via de post. Op die manier weet je of er problemen kunnen voordoen tijdens de kredietaanvraag.
Geld lenen kost geld 2
Facebook Reacties

Gerelateerde berichten

21 DECEMBER 2018

Lening verhogen

Heb je een lopende lening maar wil je gedurende de looptijd je lening...

25 APRIL 2018

Een persoonlijke lening...

<span style="font-weight: 400;">Heb jij in het verleden een persoonlijke...

20 APRIL 2018

5000 euro lenen? Slim lenen...

Misschien heb je al eens gelezen over het afsluiten van een lening. Wanneer...

Share This