Doorlopend krediet afsluiten

Wanneer je voor een langere periode wat extra geld nodig hebt, kun je een doorlopend krediet afsluiten. Dit is een lening die geschikt is voor mensen die met een terugkerende geldbehoefte zitten. Wat een doorlopend krediet precies is, waar je op moet letten bij het afsluiten van een lening en nog veel meer tips lees je op Kredietverstrekkers.com.
Doorlopend krediet

De kenmerken van een doorlopend krediet

Ben jij minimaal 21 jaar en maximaal 59 jaar oud? Dan kun je ervoor kiezen om een doorlopend krediet af te sluiten. Deze lening wordt vaak afgesloten door mensen die graag flexibel willen lenen, en dus niet precies weten hoeveel geld ze nodig hebben. Heb je bijvoorbeeld tijdelijk een lager inkomen maar wil je geen concessies doen, of wil je wat geld achter de hand hebben voor onverwachte uitgaven? Met een doorlopend krediet kun je, wanneer jij dat wilt, bijlenen tot een maximumbedrag. Ook kun je bedragen die al hebt afgelost ook weer opnemen, mocht dat nodig zijn.

Hoe wordt de rente berekend?

De rente die je betaalt bij een doorlopend krediet is variabel en bestaat uit een gedeelte fundingkosten, risico-opslag en winstopslag. De fundingkosten zijn een vergoeding die je betaalt voor de kosten die de kredietverstrekker moet maken om geld in te kopen. De risico-opslag, ook wel debiteurenrisico, is een vergoeding die je betaalt voor het risico dat de geldverstrekker neemt. Daarom wordt je, op basis van jouw persoonlijke financiële situatie, ingedeeld in een bepaalde risicoklasse. Zo kan de kredietverstrekker inschatten hoeveel risico zij lopen wanneer ze jou een lening verstrekken. Als laatste is er een stukje winstopslag bij de rente inbegrepen. Uiteraard kunnen kredietverstrekkers bovenstaande factoren beïnvloeden zodat de rente zo laag mogelijk blijft. Daarom hebben wij alvast een aantal kredietverstrekkers voor jou gevonden die op dit moment de laagste rentes hebben. Een doorlopend krediet afsluiten was nog nooit zo gemakkelijk!

Doorlopend krediet in het kort

  • Jouw kredietlimiet wordt van tevoren bepaald
  • Je betaalt iedere maand hetzelfde bedrag aan de geldverstrekker
  • Rente kan tussentijds dalen of stijgen
  • Geld opnemen wanneer jij dat wilt
  • Looptijd staat niet vast omdat je tussentijds de afgeloste bedragen weer kunt opnemen
  • Tussentijds kostenvrij aflossen is mogelijk

Hoe jouw maximum krediet wordt berekend

Bij een doorlopend krediet kun je dus geld lenen tot een maximum limiet die van tevoren wordt vastgesteld. Dit limiet ligt doorgaans tussen de €2500 en €75000. Bij jouw aanvraag voor een lening geef je aan hoeveel je wilt lenen en lever je de juiste gegevens aan. Op basis hiervan wordt berekend wat jouw maximale krediet is.
JOUW INKOMEN

De belangrijkste factor die meespeelt bij het aanvragen en afsluiten van doorlopend krediet is natuurlijk je netto inkomen. Heb je een 0-uren contract? Dan wordt het inkomen uit dit contract helaas niet meegenomen in de berekening. Bij een tijdelijk contract ligt dit anders. Er wordt dan namelijk 70% van je inkomen meegenomen. Dit komt omdat een tijdelijk contract een iets groter risico is voor de kredietverstrekker. Daarnaast wordt een 13e maand niet meegenomen. De kredietverstrekker wil graag jouw loonstrook inzien, deze moet je dus meesturen bij de aanvraag voor een lening. Ook moet je vaak een kopie van je rekeningafschrift meesturen.

WOONLASTEN

Wanneer de kredietverstrekker jouw inkomen in beeld heeft, trekken ze hier jouw woonlasten vanaf en een vaste norm voor levensonderhoud. Het bedrag dat overblijft wordt jouw ‘afloscapaciteit genoemd’. Wanneer je een hypotheek hebt, wordt 75% van jouw bruto hypotheeklast meegenomen. Bij een huurwoning kijkt de leningverstrekker naar jouw kale huur minus eventuele huurtoeslag. Ben je inwonend of thuiswonend? Dan ligt het weer anders, kredietverstrekkers rekenen dan 33% van je netto inkomen.

Er gelden dus een aantal vaste regels voor het bepalen van jouw leencapaciteit. Over het algemeen kunnen we stellen dat je maximale leenbedrag gelijk is aan 50 keer je leencapaciteit. Is je leencapaciteit bijvoorbeeld €100, dan is je maximum krediet dus €5000. Je hoeft natuurlijk niet het maximale bedrag te lenen, liever niet zelfs. Hoe lager de lening, hoe minder je uiteindelijk betaalt aan rente. Er zijn ook een aantal specifieke factoren die meespelen bij het bepalen van jouw kredietmaximum. Denk bijvoorbeeld alimentatie die je moet betalen, een tweede hypotheek en leningen die je nog hebt openstaan.

Welk soort kredieten zijn er nog meer?

Er zijn allerlei soorten leningen die je voor privé doeleinden kunt afsluiten. Niet alleen persoonlijke leningen of een doorlopend krediet, maar ook een creditcard, rood staan, koop op afbetaling en een lease auto vallen onder consumptief krediet. Weet je niet zo goed welke lening bij jou past? Dan kun je bij de meeste kredietverstrekkers een vrijblijvend adviesgesprek aanvragen. Een financieel expert belt jou dan op, of komt bij jou langs, en bespreekt jouw wensen. Er wordt dan uitgebreid de tijd genomen om jouw financiële situatie in kaart te brengen zodat je verantwoord kunt lenen. Heb jij al eerder een lening afgesloten, of heb je inmiddels voldoende informatie om een goed besluit te maken? Dan kun je ook zonder adviesgesprek een lening afsluiten.
Doorlopend krediet

Lening samenvoegen

Heb jij al een lening lopen maar kost deze je erg veel geld? Dan kan het soms voordeliger zijn om je lening samen te voegen met één nieuwe lening en hiervoor een doorlopend krediet afsluiten. Dit wordt bijvoorbeeld aangeboden door Geldshop. Wanneer je je bestaande leningen oversluit naar één lening weet je precies hoe je er financieel voor staat en heb je een duidelijk overzicht. Ook profiteer je vaak van een lager rentepercentage. Maak eens een berekening op bovenstaande website om te kijken wat jouw mogelijkheden zijn.

De laagste rente

Wanneer je voor de eerste keer een lening afsluit, komt er behoorlijk veel informatie op je af. Uiteindelijk wil je vooral een veilige lening aanvragen met goede voorwaarden. Daarom vind je op onze website een aantal kredietverstrekkers die wij al voor je hebben uitgekozen. Hierdoor ben je verzekerd van een betrouwbare lening met een laag rentepercentage. Je kunt nagenoeg iedere lening, ook een doorlopend krediet, gewoon eenvoudig online afsluiten. Lees gerust eens verder op onze website en kies vervolgens een leningverstrekker die bij jou past!
Doorlopend krediet
Share This