Een autolening voor de auto van jouw dromen!

Een auto is een belangrijke en grote uitgave in je leven. Het geld voor deze aankoop kun je lenen door middel van een autolening. Er zijn diverse mogelijkheden als het gaat om geld lenen in het kader van de aanschaf van een auto. Kredietverstrekkers.com zet alle belangrijke informatie voor je op een rij.
Autolening

Wat zijn de mogelijkheden op het gebied van een autolening?

Wanneer je een auto wilt aanschaffen moet je flink in de buidel tasten, zeker wanneer het gaat om een nieuwe auto. Een auto koop je niet zomaar even snel, het is dus van belang om goed na te denken over de financiering. Wanneer je besluit om te lenen, kun je kiezen uit een aantal mogelijkheden, namelijk: persoonlijke lening, doorlopend krediet of huurkoop. We leggen de mogelijkheden graag aan je uit. Let er wel op: een autolening kost geld. Je betaalt dus altijd meer dan dat de auto kost.
PERSOONLIJKE LENING

Met een persoonlijke lening heb je zekerheid. Het leenbedrag, de rente en de looptijd staan vast, waardoor je altijd weet waar je aan toe bent. In tegenstelling tot een doorlopend krediet, kun je de afgeloste bedragen bij een persoonlijke lening niet weer opnieuw opnemen. Je gebruikt de lening dus enkel voor de aanschaf van de auto en je wordt niet in de verleiding gebracht om de lening ook voor andere aankopen te gebruiken.

DOORLOPEND KREDIET

Met een doorlopend krediet bepaal je zelf hoe lang je bezig bent met de aflossing van de autolening. Het is een flexibele leenvorm waarbij de rente, leenbedrag en looptijd niet vaststaan. Je spreekt een kredietlimiet af en bepaalt zelf wanneer en hoe vaak je geld kunt opnemen tot aan het maximale kredietlimiet. Deze lening is het meeste geschikt wanneer je voor een langere tijd meer bestedingsruimte nodig hebt of wanneer je niet precies weet hoeveel geld je nodig hebt. Met een doorlopend krediet loop je overigens wel de kans dat je nog aan het afbetalen bent wanneer de auto al aan vervanging toe is.

HUURKOOP

Wanneer je een auto aanschaft, kun je er ook voor kiezen om de financiering direct bij de autodealer te regelen. Één van de mogelijkheden die dealers aanbieden, wordt ‘huurkoop’ genoemd. Bij deze vorm van lenen huur je de auto totdat je aan alle financiële verplichtingen hebt gedaan. Je wordt dus pas eigenaar wanneer je de auto helemaal hebt afbetaald. In geval van huurkoop bij de autodealer betaal je eerst een aanbetaling. Je tekent een huurkoopcontract waarin de afspraken staan voor de hoogte van aflossingen, rente en de looptijd. Huurkoop is een vorm van een autolening waarbij er geen toetsing bij het BKR plaatsvindt. De lening is makkelijk en snel af te sluiten bij een autodealer. Je doet een aanbetaling en levert de benodigde informatie aan: een kopie van een geldig Nederlands rijbewijs en een kopie van een loonstrook of bankafschrift van de laatste maand. Nadeel is wel dat wanneer je te maken krijgt met financiële tegenslag en niet meer in staat bent om aan de financiële verplichtingen te voldoen, je de auto kwijt raakt. Je wordt immers pas eigenaar wanneer de hele som is voldaan. De verkoper heeft het recht de auto terug te vorderen wanneer de koper minder dan 75% van de afkoopsom heeft betaald en verdere betalingen niet meer worden gedaan door de koper. In dat geval moet je de auto teruggeven en kun je ook geen recht meer ontlenen aan de betaalde termijnen.

Andere financieringsmogelijkheden

Naast het afsluiten van een autolening, bestaan er nog meer mogelijkheden om jouw droomauto te kunnen financieren. Zo kun je ervoor kiezen om te gaan sparen voor de auto of deze te leasen.

Sparen

Sparen voor een auto klinkt als een logische keuze. Je bent direct eigenaar van de auto en hoeft je geen zorgen te maken over de afbetaling. Maar je moet wel een groot bedrag sparen, waar je wellicht lang mee bezig bent. Ook wanneer je al in het bezit bent van voldoende spaargeld, zorgt de aanschaf van een auto voor een grote ‘hap’ uit je spaarrekening. Hierdoor heb je misschien minder geld over voor andere, onvoorziene uitgaven.

Niet kopen, maar leasen

Wanneer je niet wilt kopen, kun je ervoor kiezen om de auto te leasen. Bij deze vorm van financiering betaal je elke maand een vast bedrag aan de leasemaatschappij. In ruil daarvoor heb je een auto tot je beschikking. De kosten voor bijvoorbeeld onderhoud, wegenbelasting en de verzekering zijn hier vaak bij inbegrepen. Laat je goed informeren wanneer je overweegt een leasecontract af te sluiten, net als bij lenen zitten er bij leasen ook addertjes onder het gras. Zo bieden sommige leasebedrijven een lager maandbedrag, met als gevolg dat er een restschuld overblijft aan het einde van het contract. Deze schuld kun je dan met de restwaarde van je auto aflossen, maar wanneer de restwaarde lager is dan de restschuld moet je de rest zelf bijbetalen. De restwaarde kan nadelig beïnvloedt worden doordat je bijvoorbeeld meer kilometers hebt gereden of als er (kleine) beschadigingen op de auto zitten.

Laat je goed informeren

Wanneer je eindelijk in het bezit bent van jouw droomauto, wil je niet met een torenhoge schuld zitten waar je moeilijk vanaf komt. Laat je daarom goed informeren bij het afsluiten van een autolening. Het is verstandig om te onderzoeken welke financieringsvorm het beste bij jouw persoonlijke situatie past. Laat je vooral niet te snel verleiden door autodealers die jou een aantrekkelijke deal willen aanbieden. Het kan op het eerste gezicht perfect lijken, maar wanneer je met een restschuld komt te zitten of er verandert iets in jouw financiële situatie, kun je problemen krijgen met de afbetaling. Bekijk dus goed of je de kosten voor een lening kunt dragen.
Autolening
Share This